FKB Ekonomik Görünüm Endeksi Mart ayı değerlendirmesi: 100 puanı aştı

Finansal Kurumlar Birliği Ekonomik Görünüm Endeksi Mart Ayı Raporu Yayımlandı

Türkiye ekonomisini bünyesindeki bankacılık dışı finans sektörü oyuncularıyla büyütmek amacıyla faaliyet gösteren Finansal Kurumlar Birliği (FKB), İstanbul Üniversitesi işbirliği ile geliştirdiği ‘Finansal Kurumlar Birliği Ekonomik Görünüm Endeksi’ (FKB-EGE) Mart ayı raporunu yayımladı.

Finansal sistemin sağlıklı işleyebilmesi ve gelişebilmesi için çatısı altındaki 5 sektöre ait 125 şirketle finansmana erişimi kolaylaştırarak ekonomik gelişmeye katkı sağlayan FKB’nin Şubat ayı endeksi ve Mart ayı beklenti anketi verilerine göre, uygulanan para politikası duruşunun enflasyon beklentilerine etkileri orta-uzun vadede devam etmektedir.

FKB Ekonomik Görünüm Beklenti Anketi Mart ayı sonuçlarına göre; Mart ayı enflasyon beklentisi bir önceki aya göre 0,67 puan azalarak yüzde 2,47 seviyesine geriledi. 2025 ve 2026 yılı sonu enflasyon beklentilerinde ise kayda değer bir değişiklik görülmedi.

FKB Ekonomik Görünüm Endeksi’nin değişim trendine bakıldığında; 2024 yılının son 6 aylık döneminde Ağustos ayı hariç artış trendi görülürken, Ocak 2025’te 3,09 puanlık azalış yaşanmış, ancak Şubat 2025’te endeks 2,78 puan artarak 100,68 seviyesine yükselmiştir.

Endeksin alt bileşenlerinden Faktoring Endeksi Şubat 2025’te 4,63 puan artarak 100,48 değerine ulaşmıştır. Finansal Kiralama Endeksi 2,29 puan artarak 104,59 ve Finansman Endeksi ise 1,43 puan artarak 96,97 değerini almıştır.

FKB Ekonomik Görünüm Beklenti Anketi Mart ayı sonuçlarına göre, katılımcıların 2025 ve 2026 yıl sonu GSYH büyüme oranı beklentileri sırasıyla yüzde 3,10 ve yüzde 3,60 olarak belirlenmiştir. Bu oranlar, OVP ve IMF öngörülerinin altında ve üzerinde yer almaktadır.

FKB Endeks akademik danışmanı ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, endekste yaşanan düşüşün ardından gözlenen yükselişte faktoring, finansal kiralama ve finansman sektörlerindeki olumlu gelişmelerin etkili olduğunu belirtti.

Related Posts

En düşük maaş 58 bin 94 TL oldu: Toplu İş Sözleşmesi imzalandı

İzmir Konak Belediyesi’nin şirketlerinden MER-BEL’de örgütlü Genel İş İzmir 5 Nolu Şube ile belediye adına Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki TİS görüşmeleri, 2 Mayıs’taki tam gün iş bırakma eyleminin ardından dün …

Aylardır böylesi görülmedi! Haftanın en çok kazandıranı belli oldu, biri hariç…

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,43 değer kazandı. BIST 100 endeksi, en düşük 9.032,54 puanı ve en yüksek 9.421,36 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde 2,43 üstünde 9.390,51 …

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.