Atık kağıtta ithalat sınırı yalan oldu

Atık Kağıt İthalatı Türkiye’nin Döviz Açığını Artırıyor

Türkiye, döviz açığını kapatmak için çabalarken atık kağıt sektöründe yüksek ithalat devam ediyor. 2023 yılında 1.16 milyon ton atık kağıt ithal edilirken, bu rakam 2024’te 1.5 milyon tona yükseldi. İthalatın lideri ise yüzde 24 payla İngiltere olurken, onu yüzde 23 pay ile Irak takip ediyor. Türkiye, uzun yıllardır Avrupa’nın çöplüğü olma eleştirilerine maruz kalırken artık Ortadoğu’dan bile atık kağıt ithal eder hale geldi.

Denetim Eksikliği ve İthalat Baskısı

Öte yandan, Türkiye’deki yayın sektörü ise atık kağıtlarını satamadığı için zor günler yaşıyor. Kağıt fabrikası SEKA’nın satılması sonrasında, dövizle kağıt alan yayın sektörü, maliyetlerini düşürmek için hurda kağıdı tercih etmek istese de ithal hurda kağıt piyasayı domine etmiş durumda. Yurt içinde zor şartlar altında yayın hayatına devam eden gazete, dergi ve yayın evleri depolarının atık kağıtlarla dolu olmasına rağmen geri dönüşüm firmalarının ithalata devam etmesinden şikayetçi.

Sektör temsilcileri, bakanlığın uyarılarına rağmen kağıt geri dönüşüm firmalarının neredeyse tüm ihtiyaçlarını ithalattan karşıladığını ve denetim eksikliğine vurgu yaparak durumu endişe verici buluyorlar.

Related Posts

En düşük maaş 58 bin 94 TL oldu: Toplu İş Sözleşmesi imzalandı

İzmir Konak Belediyesi’nin şirketlerinden MER-BEL’de örgütlü Genel İş İzmir 5 Nolu Şube ile belediye adına Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki TİS görüşmeleri, 2 Mayıs’taki tam gün iş bırakma eyleminin ardından dün …

Aylardır böylesi görülmedi! Haftanın en çok kazandıranı belli oldu, biri hariç…

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,43 değer kazandı. BIST 100 endeksi, en düşük 9.032,54 puanı ve en yüksek 9.421,36 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde 2,43 üstünde 9.390,51 …

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir