The Guardian: Peri Pamir’in YPG Paylaşımı Nedeniyle Aldığı Hapis Cezası Eleştirildi
İngiliz gazetesi The Guardian, terör örgütü YPG mensubu İngiliz vatandaşı Anna Campbell’in öldürülmesi sonrası sosyal medyada övücü paylaşım yapan kadın için hapis cezası verilmesini eleştirdi.
Gazete, 2018 yılında öldürülen terörist için özel bir makale yayımlamış, babası ile röportaj yapmıştı. Babasının öldürülen Campbell için ‘Suriye’de savaşmasını engelleme hakkım olduğunu düşünmüyorum’ ifadelerini kullanan Guardian’ın haberini Peri Pamir Facebook hesabında paylaştı. 71 yaşındaki emekli araştırmacı Peri Pamir 2018’de yaptığı Facebook paylaşımında, Campbell’ı “genç bir idealist” olarak nitelendirdi, IŞİD’le YPG arasındaki savaşa atıf yaparak “Sizce nihayetinde hangi ideoloji kazanacak?” diye sordu.
Peri Pamir Hakkında Hukuki Süreç Başlatıldı
Makaleyi paylaştıktan kısa bir süre sonra Pamir hakkında “terör örgütü propagandası yaptığı” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturmada, Pamir’in yaptığı paylaşımda “Campbell’ın üniformasındaki YPG ambleminin göründüğü” vurgulandı.
Erteleme ile Hapis Cezası Verildi
Peri Pamir’in yargılaması 2020 yılında İstanbul’da gerçekleştirildi ve 15 ay ertelemeli hapis cezasına çarptırıldı. Cezası beş yıl denetimli serbestlikle değiştirildi, Pamir kararı temyize götürdü.
Geçen hafta gerçekleştirilen yeni yargılamada denetimli serbestlik süresi beş yıl uzatıldı ancak 15 ay ertelemeli hapis cezası kaldırılmadı. Pamir ise kendini “Kişisel fikirlerimi paylaşarak yanlış bir şey yaptığımı düşünmüyorum. Ülkeme karşı herhangi bir terör eylemini teşvik ettiğim suçlamasını reddediyorum” ifadelerini kullandı.
The Guardian Pamir’in Yargılanmasını Savundu
The Guardian bugün yayınladığı “Türk kadın Guardian makalesini paylaştığı için terörle mücadele yasaları kapsamında mahkum edildi” başlıklı haberinde skandal ifadelere yer verdi. Haberde şu cümleler bulunuyor:
“Türkiye, YPG’yi ve Kürdistan İşçi Partisi (PKK) gibi diğer Kürt militan gruplarını terör örgütü olarak görüyor. İngiltere ve ABD de PKK’yi terör örgütü olarak görse de, Washington ve Londra uzun zamandır Suriye’de IŞİD güçlerine karşı mücadelelerinde YPG’ye destek sağlıyor.
Pamir’in Facebook paylaşımına yönelik soruşturma, 2029’a kadar sürmesi beklenen bir çilenin başlangıcıydı. Son yıllarda Türk yetkililer, İçişleri Bakanlığı’na göre, yüz binlerce vatandaşını sosyal medyada “terör eylemi” oluşturan içerikler paylaşmakla suçladı.
Hak grubu Freedom House’a göre, bu suçlamalarla 9 bin’den fazla kişi gözaltına alındı ve “Kürt yanlısı içerikleri çevrimiçi paylaşmanın cezai yaptırımlara yol açtığını” söyledi.
Pamir, Facebook paylaşımı nedeniyle 2020 yılında bir İstanbul mahkemesi tarafından “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan terörle mücadele yasaları uyarınca mahkum edildi. Beş yıl denetimli serbestlikle birlikte 15 ay ertelenmiş hapis cezası aldı”