Koronavirüsle Kalp Krizi Oranları Patladı!

Koronavirüsle Artan Kalp Krizi Vakaları

Günümüzde koronavirüs salgınıyla birlikte 25-44 yaş arasında kalp krizi vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Peki, bu artışın nedenleri nelerdir?

Koronavirüsle Artan Kalp Krizi Vakaları

Yapılan araştırmalara göre, koronavirüs salgınıyla birlikte 25 ila 44 yaş arasında kalp krizi vakalarında %30’luk bir artış yaşanmaktadır. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, kalp krizi geçirmeden önce hastaların genellikle belirtiler verdiğine dikkat çekiyor. Tartışmalar da devam eden konu hakkında Prof. Dr. Erdoğan, kalp krizinin belirtileri, erken tanının önemi ve daha fazlasıyla ilgili soruları yanıtlıyor.

Son yapılan incelemeler, koronavirüs salgınıyla birlikte 25 ila 44 yaş arasında kalp krizi vakalarının %30 arttığını gösteriyor. Prof. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, kalp krizi riski taşıyan hastaların genellikle belirtiler gösterdiğini ancak özellikle diyabetik hastalarda ve yaşlılarda belirtilerin olmayabileceğini belirtiyor. Erken teşhisin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Erdoğan, kalp krizinde vücudun gösterdiği uyarı işaretlerinden bahsediyor.

Hasta Belirtileri

“Kalp krizi geçiren hastaların bir kısmında daha önceden belirtiler veya risk faktörleri olabilir ancak bu her zaman açık bir şekilde gözükmez. %50-70 hastada, kalp krizinden günler veya haftalar öncesinde uyarıcı belirtiler olabilir. Bunlar genellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik gibi belirtilerdir. Ancak %25-30 hastada belirti olmaksızın kalp krizi meydana gelebilir. Bu durum özellikle diyabetik hastalarda ve yaşlılarda sıkça görülebilir. Ayrıca %10-20 hastada belirti olmaksızın kriz geçirilebilir ve hasta bu durumun farkında bile olmayabilir. Bu tür durumlarda kriz, tesadüfen yapılan EKG veya diğer testler sırasında tespit edilebilir.

Belirtiler ve Risk Faktörleri

Kalp krizi belirtileri genellikle benzer şekilde karşımıza çıkar. Göğüste hissedilen ağrı veya baskı, nefes darlığı, efor kapasitesinde azalma, sırt, kol veya çene ağrısı, aşırı yorgunluk ve gece uykudan uyandıran göğüs rahatsızlığı genel olarak belirtiler arasındadır. Ayrıca hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara içme alışkanlığı, aile geçmişi ve obezite gibi risk faktörlerine sahip olanlar belirti göstermese bile yüksek risk altındadır. Kadınlarda belirtilerin farklılık gösterebileceği de unutulmamalıdır. Bazı durumlarda mide bulantısı, yorgunluk ve sırt ağrısı gibi belirtiler de kalp krizi işareti olabilir.

Kalp Krizi Artışı ve Nedenleri

Son yıllarda Türkiye ve dünya genelinde kalp krizi vakalarında bir artış gözlemlenmektedir. Bu artışta birçok faktör etkili olsa da en önemlisi COVID-19 salgını olarak görülebilir. Özellikle 25 ila 44 yaş arasında kalp krizi vakalarında %30’luk bir artış yaşanmaktadır. Ayrıca pandemi sürecinde fiziksel aktivitenin azalması, sağlıksız beslenme, obezite gibi faktörler de kalp krizi riskini artırmaktadır. Bunun yanında genetik faktörler ve ailesel hiperkolesterolemi de kalp krizi riskini yükselten faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca rutin sağlık kontrollerinin ihmal edilmesi de kalp krizi tedavisinde gecikmelere yol açabilmektedir. Bu nedenlerle erken teşhis, korener arter hastalıklarında hastalığın ilerlemesini engelleyerek kalp krizine karşı önlem alınmasını sağlamaktadır.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Günümüzde Arkadaşlıklar Çıkar Üzerinden Kuruluyor!

Uzmanlar, günümüzde arkadaşlıkların çıkar ilişkileri üzerinden kurulduğunu belirterek, yoldaşlık geleneğinin de sürdüğünü ifade etti. 

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

‘Haftada 150 dakika egzersizle kalp krizi riskini azaltmak mümkün’

‘Haftada 150 dakika egzersizle kalp krizi riskini azaltmak mümkün’

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!